Pieaugušo apkalpošanas nodaļa: 20236342, 64122879
Bērnu apkalpošanas nodaļa:
25668580, 64122605
Administrācija: 64123644

Raunas iela 1
Cēsis, Cēsu novads
LV-4101 Skatīt karti

 
Darba laiks
P. 10.00–18.00
O. 10.00–18.00
T. 10.00–18.00
C. 10.00–18.00
P. 10.00–18.00
S. 10.00–15.00
Sv. slēgts
notice Darba laika izmaiņas Lieldienu brīvdienās
28. marta – 1. aprīlim (ieskaitot): BIBLIOTĒKA SLĒGTA!
thumbnail
Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības 2021/2022 noslēgušās ar skaistiem svētkiem un valsts čempiona titulu.
 
Sestdien, 24. septembrī, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē jau piekto reizi norisinājās Nacionālās skaļās lasīšanas sacensību fināls. Tajā piedalījās 30 reģionālie lasīšanas čempioni no visas valsts  16 meitenes un 14 zēni. Ar viņiem kopā uz sacensībām bija ieradušies arī klases biedri, kuri skandēja fanu saukļus un demonstrēja atbalsta plakātus.
 
Nacionālā skaļās lasīšanas sacensības ir konkurss 5. un 6. klašu skolēniem, kura rezultātā tiek noskaidrots lasīšanas čempions. Sacensību mērķis ir pilnveidot bērnu prasmes izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru skaļai lasīšanai, sekmēt interesi par lasīšanu un grāmatām, saliedēt bērnus kopīgām lasīšanas aktivitātēm, kā arī veicināt lasītprieku.
 
Sacensības notiek trīs posmos:
 
1) sacensība skolā vai vietējā bibliotēkā;
2) reģionālais fināls vietējā bibliotēkā;
3) nacionālais fināls Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.
 
Čempiona titulu šogad ieguva Gustavs Liepājnieks no Ventspils Centra sākumskolas, kurš lasīja Imanta Ziedoņa "Zaļo pasaku". Iepazīstinot ar sevi, viņš uzsvēra, ka ekoloģijas tēmas viņam ir svarīgas un ka sajūtas, lasot rakstnieka pasaku viņa vārdā nosauktajā zālē, ir īpašas. Godpilno 2. vietu ieguva Dobeles 1. vidusskolas audzēkne Ance Prokopova, kura par lasāmvielu bija izvēlējusies fragmentu no Dzintara Tilaka grāmatas "Šausmiņa", savukārt 3. vietu izcīnīja Marta Jundze no Jaunpiebalgas vidusskolas, kura sacensībās startēja ar fragmentu no somu rakstnieces Sallas Simukas grāmatas "Sirdsmāsas". Ļoti priecājamies par Martas panākumu, jo šis bija pirmais gads, kad Cēsu reģionālajam čempionam izdevās sasniegt goda pjedestālu. Lielu paldies par atbalstu sakām arī Jaunpiebalgas vidusskolas bibliotekārei Vēsmai Johansonei, kura palīdzēja Martai sagatavoties gan reģionālajam, gan nacionālajam finālam.
 
Fotogrāfijā no kreisās puses: CCB Bērnu apkalpošanas nodaļas vadītāja Lāsma Vasmane-Mašina, sacensību 3. vietas ieguvēja Marta Jundze un Jaunpiebalgas vidusskolas bibliotekāre Vēsma Johansone.
Foto: Lita Millere
 
Sākot no 2022. gada janvāra, spraigajās lasīšanas sacensībās piedalījās vairāk nekā četri tūkstoši skolēnu.
 
Sacensību čempions uz gadu iegūst LNB Bērnu direktora titulu, kura pienākumos ietilpst piedalīties dažādos reprezentācijas pasākumos, vērtēt bērnu literatūru un bibliotēku pakalpojumus, kā arī paust savu viedokli medijiem. Tāpat uzvarētājs saņem ceļojošo balvu savai skolai – mākslinieka Ernesta Vītiņa darinātu stikla grāmatu kalnu –, dāvanu kartes jaunu grāmatu iegādei un LNB lasīšanas veicināšanas programmas "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2022/2023" grāmatu kolekciju savai skolai. 
 
2. un 3. vietas laureāti iegūst vērtīgas grāmatas un atzinību.
 
Video tiešraidē LNB Facebook lapā sacensības vēroja ievērojams interesentu skaits  vairāki tūkstoši skatītāju no Latvijas un citām valstīm. Pasākuma ieraksts arī turpmāk būs pieejams Youtube: skatīt šeit.
 
Sacensības vērtēja ieinteresēta un grāmatas mīloša žūrija: dzejniece Ērika Bērziņa, jauniešu medijpratības trenere Ella Hermansone, auto žurnālists Pauls Timrots, literārā aģente Santa Raciņa no apgāda "Zvaigzne ABC" un LNB Attīstības departamenta direktore Katrīna Kukaine.
 
Nacionālo skaļās lasīšanas sacensību fināla norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Nacionālā bibliotēka un īsteno Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome. Visiem finālistiem dāsnu dāvanu karšu skaitu nodrošināja SIA "Jānis Roze" un apgāds "Zvaigzne ABC".