Pieaugušo apkalpošanas nodaļa: 20236342, 64122879
Bērnu apkalpošanas nodaļa:
25668580, 64122605
Administrācija: 64123644

Raunas iela 1
Cēsis, Cēsu novads
LV-4101 Skatīt karti

 
Darba laiks
P. 10.00–18.00
O. 10.00–18.00
T. 10.00–18.00
C. 10.00–18.00
P. 10.00–18.00
S. 10.00–15.00
Sv. slēgts
notice Darba laika izmaiņas Lieldienu brīvdienās
28. marta – 1. aprīlim (ieskaitot): BIBLIOTĒKA SLĒGTA!
thumbnail
No 9. jūlija līdz 6. augustam Cēsu Centrālajā bibliotēkā skatāma Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes (RTU AF) veidotā ceļojošā izstāde "Jaunie arhitekti – Latvijai".
 
Gadu gaitā RTU AF ir sakrājusies bagāta diplomdarbu kolekcija, un izstādē "Jaunie arhitekti – Latvijai" ir aplūkojami no 2015. līdz 2020. gadam tapušie AF absolventu diplomprojekti, kuros risināti dažādu Latvijas pilsētu un apdzīvotu vietu ilgtspējīgas attīstības jautājumi. Ģeogrāfiski piedāvātie risinājumi aptver visu Latviju – no Dienvidkurzemes rūpniecības centriem caur Zemgales līdzenumu kopienas piedāvājumiem un Vidzemes alus darītavas līdz pat Dienvidlatgales lidostas attīstības vīzijai. Cēsīs skatāma ekspozīcijas daļa, kurā iekļauti Vidzemes reģiona – Cēsu, Siguldas, Strenču, Smiltenes un Ogres objektu attīstības priekšlikumi, daži Rīgai veltīti nozīmīgi piedāvājumi, kā, piemēram, Laikmetīgās mākslas muzejs, Mūsdienīga ieslodzījumu vieta un Rail Baltica lidosta, kā arī citu Latvijas pilsētu – Balvu, Līvānu, Kaucmindes un Slokas daudzveidīgi tipoloģiskas arhitektūras priekšlikumi.
 
Izstādē ietverto absolventu darbu kopainu precīzi ilustrē mūsdienu arhitektūras procesu raksturojošie atslēgas vārdi "pilsētvides dzīvotspēja", "vides integritāte un identitāte", "degradētas vides revitalizācija", kurus ikdienā lieto plašāka mēroga ietekmju un kopsakarību raksturošanai.
 
Kopš pērnā gada novembra izstāde bija eksponēta RTU AF ātrijā. Šajā pavasarīt tā pabijusi Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolā "Saules skola" un Daugavpils pilsētas domē. Vēlāk izstāde priecēs apmeklētājus arī Ogrē, Dobelē, Liepājā un Ventspilī.
 
"Ceru, ka ceļojošā izstāde skatītājus vedinās uzmanīgāk ieskatīties savu pilsētu un lauku ainavā, atraisot katra iniciatīvu to pilnveidošanā un uzturēšanā. Mēs vēlamies parādīt mūsdienu arhitektūras un pilsētvides attīstības tendences un rosināt arī jauniešus – potenciālos arhitektūras studentus – izvēlēties šo radošo un dinamiski mainīgo profesiju," saka RTU AF dekāns Uģis Bratuškins.
 
Izstāde "Jaunie arhitekti – Latvijai" ir noslēdzošais pasākuma Arhitektūras izglītības 150 gadu jubilejas sarīkojumu ciklā. Tā tapusi, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam. Izstādes veidošanā piedalījās: Arhitektūras fakultātes zinātņu prodekāne profesore Sandra Treija, kuratore Velta Holcmane, projekta vadītāja Evita Serjogina un māksliniece Kima Abramova.