Pieaugušo apkalpošanas nodaļa: 20236342, 64122879
Bērnu apkalpošanas nodaļa:
25668580, 64122605
Administrācija: 64123644

Raunas iela 1
Cēsis, Cēsu novads
LV-4101 Skatīt karti

 
Darba laiks
P. 10.00–18.00
O. 10.00–18.00
T. 10.00–18.00
C. 10.00–18.00
P. 10.00–18.00
S. 10.00–15.00
Sv. slēgts
notice Darba laika izmaiņas Lieldienu brīvdienās
28. marta – 1. aprīlim (ieskaitot): BIBLIOTĒKA SLĒGTA!
thumbnail

No 2019. gada 25. marta līdz 7. aprīlim Kultūras informācijas sistēmu centrs un latvisko zinību resurss letonika.lv aicina Latvijas iedzīvotājus iesaistīties Latvijas Bankas tradicionāli rīkotajā sabiedrības aptaujā "Latvijas gada monēta 2018", kā arī doties uz sev tuvāko bibliotēku un piedalīties erudīcijas spēlē "Izzini Latvijas monētās iekaltās kultūrzīmes" vietnē www.letonika.lv/spele.

Spēles uzvarētāji savā īpašumā saņems vērtīgas balvas no Latvijas Bankas  2018. gadā izlaistās kolekcijas monētas.

Pagājušajā gadā klajā laistas sešas kolekcijas monētas, kas stāsta par Latvijas kultūru, vēsturi un cilvēkiem: "Mana Latvija" (videostāsts), "Medus monēta" (videostāsts), "Likteņdārzs" (videostāsts), "Kuršu ķoniņi" (videostāsts), "Ģerboņu monēta" (videostāsts) un "Zelta saktas. Burbuļsakta" (videostāsts).
 
Erudīcijas spēlē uzdoti jautājumi par monētu tapšanu un to māksliniekiem, un dalībnieki rosināti meklēt informāciju par monētās atspoguļotajām kultūrvēsturiskajām vērtībām. Atbildes atrodamas latvisko zinību krātuves letonika.lv resursos un Latvijas Bankas interneta vietnē. Sīkāka informāciju par spēles noteikumiem iegūstama spēles nolikumā vai arī jautājot bibliotekārei. Par balvām cīnīsies bibliotēku reģistrētie lietotāji, taču spēlē pārbaudīt savas zināšanas aicināts ikviens interesents.
 
Par savu Latvijas gada monētas 2018 favorītu bibliotēkas lasītājiem ir iespēja nobalsot portālā Delfi.lv, kas ir ērti izdarāms arī Cēsu Centrālajā bibliotēkā un jebkurā vesturiskā Cēsu rajona pašvaldību publiskajā bibliotēkā.
 
Par Latvijas monētu vēsturi
Latvija var lepoties ar naudas mākslu, ar sasniegto šajā jomā 25 gadu laikā. Vairāk nekā 50 izcilāko Latvijas mākslinieku ir darinājuši Latvijas naudas zīmes – monētas un banknotes. Latvijas nauda ir iekļauta Latvijas Kultūras kanonā. Latvijas naudas dizains ir augstu novērtēts visā pasaulē, ir saņemtas vairākas starptautiskas godalgas, tostarp galvenā balva nominācijā "Gada monēta" ASV numismātikas publikāciju izdevniecības Krause Publications un tās izdotā žurnāla World Coin News organizētajā konkursā "Gada monēta" (Coin of the Year) 2010. gadā.
 
Par zinību resursu letonika.lv
Uzņēmuma Tilde veidotais zinību un mācību resurss letonika.lv ir uzticams avots ar plašu informāciju par Latviju un viena no apjomīgākajām un kvalitatīvākajām digitālās informācijas krātuvēm latviešu valodā. Sadarbojoties ar autoriem, radītas digitālās enciklopēdijas, daudzvalodu tulkojošās, skaidrojošās un terminu vārdnīcas, audiovizuālā krātuve, latviešu literatūras pilnteksta bibliotēka un mācību materiāli.
Letonika.lv vērtība ir iespēja ātri un precīzi saņemt kvalitatīvu informāciju.
 
Par Kultūras informācijas sistēmu centru
Kultūras informācijas sistēmu centrs nodrošina datu bāzes letonika.lv bezmaksas pieeju visās Latvijas pašvaldību publiskajās bibliotēkās programmas "Elektroniskās publikācijas Latvijas bibliotēkām" ietvaros un saistībā ar šo projektu jau vairāk nekā desmit gadus rīko dažādus erudīcijas konkursus Latvijas pašvaldību publiskajās bibliotēkās, rosinot iedzīvotājus izmantot bibliotēkās pieejamos daudzveidīgos informācijas resursus, kuri, pateicoties valsts un pašvaldību finansējumam, bibliotēku apmeklētājiem ir pieejami bez maksas.
 
Sīkāka informācija par kolekcijas monētām – šeit!