Pieaugušo apkalpošanas nodaļa: 20236342, 64122879
Bērnu apkalpošanas nodaļa:
25668580, 64122605
Administrācija: 64123644

Raunas iela 1
Cēsis, Cēsu novads
LV-4101 Skatīt karti

 
Darba laiks
P. 10.00–18.00
O. 10.00–18.00
T. 10.00–18.00
C. 10.00–18.00
P. 10.00–18.00
S. 10.00–15.00
Sv. slēgts
notice Darba laika izmaiņas Lieldienu brīvdienās
28. marta – 1. aprīlim (ieskaitot): BIBLIOTĒKA SLĒGTA!
thumbnail
Raunas novada Drustu pagasta Gatartas bibliotēkā 2019. gada 18. janvārī plkst. 18.00 notiks muzikāli literārs sarīkojums Valsts kultūrkapitāla fonda, Saldus novada pašvaldības atbalstītās un biedrības "Drustu acs" rīkotās koncertu sērijas "Mūzikas un dzejas vakari mazāko bibliotēku atbalstam" ietvaros.
 
Koncertā uzstāsies un jauno albumu "Kad Kniebējs Kniebj" prezentēs mūsdienu tautas mūzikas grupa "Nielslens Lielsliens", savukārt oriģināldzeju lasīs literāts Raibīs (Oskars Orlovs).
 
Vakara noslēgumā – diskusija par bibliotēkas aktualitātēm un attīstības iespējām.
 
Ieeja brīva.
 
Kāpēc šis dzejas un alternatīvās mūzikas vakars notiks tieši Gatartas bibliotēkā?
 
Biedrības "Drustu acs" pārstāvis Klāvs Kalnačs informē, ka mazās lauku bibliotēkās no Gatartas līdz Līkupēniem notiks pieci dzejas un alternatīvās mūzikas vakari, lai apliecinātu mazo kultūras iestāžu nozīmību lauku apvidos.
 
Savukārt vokāli instrumentālā grupa "Nielslens Lielsliens" savā Facebook lapā raksta, ka mūzika un vairums tekstu top lauku vidē un tā ir atstājusi savu iespaidu uz dziesmu saturu, tempu un attieksmi. Noskaņa, kādu grupas dalībnieki turējuši prātā, veidojot jauno albumu "Kad Kniebējs Kniebj", ir ziema, kluss ciemats un tumša kāpņu telpa daudzdzīvokļu mājā, kas celta Padomju laikos.
Kāpņu telpām te ir raksturīga savdabīga omulība ar zaļojošiem telpaugiem, Padomju dizaina standartiem un ārdurvīm, kuras joprojām neslēdz ciet.
Tieši šādu ēku dzīvokļos daudzviet laukos strādā mazas bibliotēkas. Tajās var satikt jauniešus pie datorspēlēm, dāmas ar lubeņu maisu rokā un jaunos vecākus pie bērnu literatūras plaukta.
Vienlaikus mazāko lauku bibliotēku nākotne nav droša. Kaut arī mazajās kultūras iestādēs viss no apmeklētāju apkalpošanas un krājuma uzturēšanas darbiem līdz telpu uzkopšanai, nereti arī kurināšanai, ir uzticēts vienai darbiniecei, atsevišķu novadu pašvaldības tām samazina finansējumu, darba laikus. Bibliotēkas pārtop par lielāku iestāžu filiālēm vai ārējās apkalpošanas punktiem bez grāmatu un periodikas krājuma.
 
"Daudzviet mazās bibliotēkas ir ciema vienīgās sabiedriskās vietas, kur ārpus mājas var pabūt siltumā un satikt cilvēkus, parunāties, pārspriest jaunumus arī tad, ja ciema kafejnīca, benzīntanks un pēdējais veikals ir likvidēts," teic Kalnačs.
 
Vairāk par mazo bibliotēku atbalsta koncertu ideju un norisi lasi Ziņu portālā Latvijai "la.lv".