Pieaugušo apkalpošanas nodaļa: 20236342, 64122879
Bērnu apkalpošanas nodaļa:
25668580, 64122605
Administrācija: 64123644

Raunas iela 1
Cēsis, Cēsu novads
LV-4101 Skatīt karti

 
Darba laiks
P. 10.00–18.00
O. 10.00–18.00
T. 10.00–18.00
C. 10.00–18.00
P. 10.00–18.00
S. slēgts
Sv. slēgts
notice Lasītāj – parādniek!
Aicinām atnest atpakaļ uz bibliotēku termiņā nenodotās grāmatas! Kavējuma nauda par tām netiks prasīta. Izsniegtos bibliotēkas izdevumus jebkurā diennakts laikā ir iespēja atstāt arī grāmatu nodošanas kastē pie mazajiem ieejas vārtiem.
thumbnail
 
Līdz oktobra beigām Jaunpiebalgas pagasta bibliotēkā interesenti var iepazīties ar sērkociņu kastīšu etiķešu kolekciju.
 
 
 FILUMĒNIJA 
 
Filumēnija ir ar sērkociņiem saistītu priekšmetu kolekcionēšana. Sērkociņu etiķešu kolekcionēšana sākās gandrīz vienlaikus ar pirmo sērkociņu kastīšu parādīšanos 19. gs. Apzīmējumu filumēnija, kas izveidots no grieķu valodas vārdiem philos – mīlēt un lumena – uguns, 1943. gadā izveidoja britu kolekcionāre Mārdžorija Evansa.
Atšķirībā no daudziem citiem vaļaspriekiem šis neprasa lielus ieguldījumus. Atliek tikai savākt to, kas ir katrās mājās. Mūsdienās daudzi plītis aizdedz automātiski vai ar  šķiltavām, bet agrāk sērkociņi bija pirmās nepieciešamības prece.
Sērkociņu fabrikas Latvijā savulaik bija Jēkabpilī, Kuldīgā, Saldū, Sabilē, Jaungulbenē, Daugavpilī, Liepājā un Rīgā. Pati pirmā 19. gadsimta vidū darbu sāka fabrika Jēkabpilī. 19. gadsimta beigās akciju sabiedrības “Vulkāns” fabrikā Liepājā ražoja 250 tūkstošus kastīšu dienā, gadā – tuvu miljonam.
Fabrika “Baltija” ražoja sērkociņus no apses koka. Tie bija ļoti izturīgi, salīdzinot ar mūsdienu ražojumiem no kartona. Latvijas sērkociņus pazina visā pasaulē, pat Anglijas karalienei Elizabetei tie bija, viņa zināja, ka šie kvalitatīvie sērkociņi nāk no Latvijas. Viņa pati arī nodarbojās ar šo vaļasprieku – krāja etiķetes.
2008. gadā pēdējo slēdza fabriku “Komēta” Rīgā.
Zīmējumi uz etiķetēm ir smalki izstrādāti, tām ir skaists dizains. Mēs varam patiesi apbrīnot mākslinieku veikumu, jo tāpat kā uz pastmarkām, arī uz sērkociņu kastīšu etiķetēm mazā laukuma dēļ veidot zīmējumu ir tehnoloģiski sarežģīts process. Etiķetes ir mākslinieciski augstvērtīgas, to vērtība pielīdzināma lietišķās grafikas mākslas priekšmetiem. Palielinot tās var izmantot arī kā dizaina priekšmetus.
Etiķešu vizuālo izskatu nosaka pasūtītājs. Mākslinieki bieži vien par to nav sajūsmā. Ņemot vērā sērkociņu kastīšu lietotāju plašo auditoriju, daudzi uzņēmēji šo ikdienā lietojamo priekšmetu izmanto arī kā unikālu reklāmas laukumu.
Sērkociņu etiķetes ir kā miniatūrs plakāts, kas var būt informatīvs, vēsturisks un kultūru izzinošs. Šie mazie grafikas darbi ir laikmeta spogulis. Pārsteidzoši, cik ļoti dažādas ir to tēmas. Visa mūsu dzīve ir atspoguļota šajās etiķetēs. Piemēram, mēs varam pavērot padomju laika sērkociņus. Tajos ir ideoloģiskie saukļi un uzsaukumi. Interesantas ir etiķetes, kuras brīdina par ugunsbriesmām, aicina būt taupīgiem u.c.