Pieaugušo apkalpošanas nodaļa: 20236342, 64122879
Bērnu apkalpošanas nodaļa:
25668580, 64122605
Administrācija: 64123644

Raunas iela 1
Cēsis, Cēsu novads
LV-4101 Skatīt karti

 
Darba laiks
P. 10.00–18.00
O. 10.00–18.00
T. 10.00–18.00
C. 10.00–18.00
P. 10.00–18.00
S. 10.00–15.00
Sv. slēgts
notice Lasītāj – parādniek!
Aicinām atnest atpakaļ uz bibliotēku termiņā nenodotās grāmatas! Kavējuma nauda par tām netiks prasīta. Izsniegtos bibliotēkas izdevumus jebkurā diennakts laikā ir iespēja atstāt arī grāmatu nodošanas kastē pie mazajiem ieejas vārtiem.
thumbnail
Bibliotēkā no 10. augusta līdz 2. oktobrim skatāma izstāde "Skolotājas mūžs cauri laikiem", kuras autore ir Māra Baķe un mākslinieks – Dainis Andersons.
 
"Skolotāji ir zemes sāls. Sālij vajaga būt gatavai izkust un atdot savu individualitāti, lai citiem būtu viss."
Jānis Cimze
 
Mēs visi kādreiz esam pakāpušies uz skolotāja pleca, lai redzētu augstāk un tālāk. Par latviešu valodas un literatūras skolotāju Mirdzu Lībieti nekļūdīgi var teikt – viņa bija leģendāra personība. Garīgi bagāta, sirdsskaidra, cilvēkmīlestības piepildīta. Viņa prata pamanīt katrā bērnā kādu talanta iedīgli un veicināt tā pārvēršanos asnā. Dzīves skolā ievadījusi daudzas paaudzes, gudri un prasmīgi dāvājot savas neizsmeļamās literatūras zināšanas un sirds inteliģenci.
 
"Jūs esat ne vien mana skolotāja, bet daudzu cēsnieku skolotāja. Jūs esat Tautas skolotāja. Jūsu audzēkņi izklīduši pa visu Latviju – Meža skolas bērni, vidusskolas un Mūzikas skolas audzēkņi. Jūs, tāpat kā Alfrēds Kalniņš, esat daudzu paaudžu skolotāja – izglītotāja. Jūsu priekšā es tiešām jūtos kā skolniecīte Irēna," Mirdzas Lībietes 90 gadu jubilejā 2019. gadā rakstīja viņas kādreizējā vidusskolas audzēkne, nu jau pensionētā ārste Irēna Dubulte. Bet kādreizējā skolniece, kura pati kļuva par literatūras skolotāju, Anita Studente dzejas rindās izteica skolotājas būtību:
 
"Visu mūžu Jūs zīmējāt ceļu,
pa kuru iet jūsu skolēniem.
Visu mūžu Jūs krāsojāt debesis,
lai nelītu pelēki lieti.
Visu mūžu Jūs savai ikdienas puķei
klāt svētku aukliņu sējāt.
Visu mūžu Jūs sargājāt siltumu,
lai tie, kuri atnāk pie Jums,
sasildīti projām ietu."
 
Darba gaitas Mirdza Lībiete turpināja līdz pat 2017. gadam, bet šī gada maijā, 91 gada vecumā, skolotāja devās aizsaules dārzos. 30. septembrī skolotājai būtu 92. dzimšanas diena.
 
Mirdzas Lībietes mūžs vistiešākajā nozīmē atbilst Latvijas pedagoģijas pamatlicēja Jāņa Cimzes teiktajam "...atdot savu individualitāti, lai citiem būtu viss." 
                        
Piemiņas izstādē ielūkosimies skolotājas dzīves un darba mūžā. Skolotāju institūtā, vidusskolā, ģimnāzijā, Mūzikas skolā, Meža skolā... Dokumentēta tikšanās ar rakstniekiem un dzejniekiem, kolēģiem skolotājiem, audzināmajiem skolēniem, jaunajiem literātiem. Daudzi no mums izstādē ieraudzīs pazīstamas sejas un varbūt jau piemirstas personības.
 
Aicinām apmeklēt izstādi bibliotēkas 1. stāvā. Tās turpinājums izvietots 2. stāvā, Novadpētniecības lasītavā, un papildināts ar novadpētniecības krājuma materiāliem.